Loading
  • 0850 840 9933

Otomotivde geleceğe hazırlıklı olan kazanacak

2019-07-19

Otomotivde geleceğe hazırlıklı olan kazanacak

2019-07-19

Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş Genel Müdürü Cengiz Adak, otomotiv sektöründe yaşanan durgunluğu değerlendirerek, geleceğe hazırlıklı olan firmaların başarıyı yakalayacağını söyledi. Geçici bir durgunluk süreci yaşandığına dikkat çeken Adak, piyasaların canlanmasıyla birlikte oluşacak talep patlamasına üretim bazında yanıt verebilecek firmaların yoluna devam edebileceğini anlattı.

Mevcut durumda sektörde çok ciddi bir duraklama yaşandığını kaydeden Adak, şunları söyledi: “Geçmiş 12 aya baktığımızda yıllık toplam üretim rakamı 1500 adetleri gösterirken bugün 300’leri gösteriyor. Bu, ciddi daralma. Ancak 2019 ikinci yarısında sektörümüz adına yükselme sinyalleri var. Benim öngörüm 2019 sonu olmasa da 2020 başlarında üretime hız verme zamanı gelecek. Bunu global pazarlardaki hareketlenmeden de anlayabiliriz. Özellikle Asya Pasifik ülkelerine baktığımızda buraların farklı boyutlarda kaynak ve pazar imkanı sunabildiğini görüyoruz. ”

Otomotiv sektöründe 1994 – 1999 ile 2001 – 2009 yılları arasında yaşanan duraklamayı hatırlatan Adak, “Bu dönemde hemen herkes ihtiyaçlarını ötelemiş, alımlar durmuştu. O dönemde çalıştığım firmada 18 – 20 binlerden araç satışlarımız 3 bin 600’lere düşmüştü. Ancak krizden sonra bir yıl içinde satış rakamlarımızı 12 binlere çıkarmıştık. Kısacası bu dönemi iyi yönetirseniz sonuç iyi olacak” dedi. Özellikle Almanya Japonya gibi hava kirliliğinin yoğun yaşandığı ülkelerin elektrikli araçları daha yoğun kullanmaya başladığını anlatan Adak, Dünya nüfusu arttıkça mobilite ihtiyacının da arttığını kaydederek, kişi başına araç kullanımı arttığı gibi benzinli, dizel, elektrikli ya da LPG’li araç kullanımının da farklı ülkelerde farklılıklar göstermeye başladığını söyledi.

“Doğru ürün, doğru pazar, doğru zaman”

Piyasaların iyi takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Adak, “Doğru ürünü doğru zamanda, doğru pazarda bulunduran her zaman kazanır” yorumunu yaptı. Koluman olarak 2018 'den beri Alman firmasının lisansıyla üretim yaptıklarını bildiren Adak, “Pazarı takip edip ona göre aksiyon alıyoruz. Önümüzdeki yılın araç satış sayılarının bu yılkinin 2 katı olacağını şimdiden planladık. Eğer şimdiden üretim planınıza yön vermezseniz önümüzdeki yıl bir anda harekete geçemezsiniz” diye konuştu.

Satış Danışmanı